Žensko zdravlje

Kontrolirano mršavljenje

Objavljeno 08.06.2009.
Dolaskom ljeta i sezone kupanja i sunčanja iznenada postanemo svjesni svojeg izgleda i tjelesne kondicije. Neminovno se nameće pitanje koje se često čuje: "Kako sada brzo izgubiti nekoliko nagomilanih kilograma koji su se nataložili tijekom zime?".
Kontrolirano mršavljenje

Kada zagusti

Tada se javlja opasnost da neadekvatnim i neprilagođenim metodama "mršavljenja" ozbiljno ugrozite svoje zdravlje. Nadasve je važno da ne nasjedate raznim šarlatanima i ekonomsko-propagandnom programu koji vam osiguravaju brzo i učinkovito mršavljenje bez odricanja, uz upotrebu nekog "čudotvornog" proizvoda. Jednako su tako slabo djelotvorne, a često puta i veoma opasne dijete koje isključuju iz prehrane neke od nutritivnih komponenti.

Kao primjer može nam poslužiti dijeta bez upotrebe ugljikohidrata ili tzv. mesna dijeta. Time što ste mučno izgubili nekoliko kilograma svom ste organizmu u fiziološkom i biokemijskom smislu uvjetovali kompletni poremećaj dovodeći ga u stanje zakiseljenosti (acidoze) uz pojačano stvaranje keto-spojeva. Ti su spojevi u prekomjernim količinama izrazito opasni za strukturne dijelove stanica (naročito mozga). Jedan od keto-spojeva u našem organizmu je aceton koji iz iskustva poznajemo kao vrlo učinkovito organsko otapalo. Jednako tako kao što otapa lak za nokte, aceton nanosi štetu osjetljivim lipidnim strukturama na membrani stanica ako se u krvi njegova koncentracija poveća.

Kao što nije dobro izbaciti ugljikohidrate iz prehrane, ne smiju se u potpunosti isključiti niti masti niti proteini.

Redukcijske dijete

Uspjeh neke redukcijske dijete više se naglašava i postaje očitiji ako uz smanjeni unos kalorija dolazi i do njihove veće potrošnje.

Najbolja je ona dijeta koja će osigurati unos svih nutritivnih komponenti u odgovarajućim omjerima, ali s manjim brojem ukupnih kalorija. Omjer prisutnih ugljikohidrata, masti i proteina tijekom dana mora ostati stalan, a iznosi: 55-60% ugljikohidrata; 30-35% masti i 10-15% proteina. Naravno, uz ove spojeve organizam mora dobiti neophodno potrebnu količinu vitamina, minerala i vode. Time smo zaokružili osnovne potrebe i možemo biti sigurni da smanjivanjem ukupnih kalorija tijekom dana nećemo nanijeti štetu našem organizmu jer će osnovne nutritivne komponente dobiti u uravnoteženim omjerima.

Svakako treba dodati da se uspjeh neke redukcijske dijete više naglašava i postaje očitiji ako uz smanjeni unos kalorija dolazi i do njihove veće potrošnje. Stoga je uputno u "program gubitka suvišnih kilograma" uključiti i umjerenu tjelesnu aktivnost. Umjerenom tjelesnom aktivnošću uvjetovat ćemo veću potrošnju energije, ali i prihvatljiviji način mršavljenja. Doći će do gubitka suvišne masti koja se u obliku adipoznog tkiva (oko struka) nakupila na tijelu, a ujedno neće doći do gubitka mišićne mase budući da će mišići biti "u upotrebi" i tonizirani. Naime, bez prakticiranja tjelesne aktivnosti (može se raditi samo o brzom hodanju) prilikom mršavljenja, uz rezerve ugljikohidrata i masti, gube se i proteini skeletne muskulature. Time dolazi do tzv. "opuštanja" mišića i jednostavno se kao rezultat takvog gubitka na težini stvaraju opuštene strukture na tijelu koje djeluju neestetski.

Pretili i "pretili"

Pretilost ili debljina predstavlja suvišak isključivo masnog tkiva. Da bi se neka osoba proglasila pretilom, potrebno je da količina adipoznog ili masnog tkiva na toj osobi bude 20% veća u odnosu na optimalnu količinu. Često puta takve osobe moraju potražiti pomoć liječnika jer im njihov tjelesni status pretile osobe može osim estetskih poteškoća uvjetovati i razne fiziološke smetnje. Takve osobe pate od edema (oteklina) na udovima, povišenog krvnog pritiska, latentnog ili već postojećeg dijabetesa, hiperlipidemije, hiperkolesterolemije... Važno je napomenuti i jednu znanstvenu činjenicu: iz viška šećera uvijek nastaje rezervna mast, ali ne postoji obrnuti proces. Iz masti nikada ne možemo dobiti glukozu za prehranu naših stanica.

Druge osobe, koje obuhvaćaju najveću grupu onih koji baš nisu sasvim zadovoljni svojom linijom, jesu one osobe koje imaju samo nekoliko prekobrojnih kilograma i nikako se ne smiju nazvati pretilim osobama. Za takve osobe najbolje je preporučiti prehranu bogatu svježim voćem i povrćem uz uobičajene svakodnevne obroke koji se moraju količinski smanjiti za 20-30%. Svijet povrća pruža nebrojene mogućnosti kombiniranja obroka. Upotrebom svježeg ili tek lagano blanširanog zelenog povrća osigurat ćete svom organizmu unos visoko vrijednih tvari u obliku vitamina, minerala, oligoelemenata, enzima i klorofila. Na taj način u organizmu se oslobađaju tvari koje organizam detoksiciraju od nagomilanih otrovnih spojeva koji su se tijekom zimskih mjeseci nakupili.

Najvažnije fiziološke funkcije zelenog povrća, uz već spomenuto bogatstvo u nutritivnim komponentama, jesu:

  • osiguravanje dovoljne količine celuloze (polisaharida koji je sastavni dio biljaka) kako bi se uspostavila normalna peristaltika ili pokretljivost crijeva i osiguralo redovito izlučivanje toksičnih tvari iz organizma
  • stimulacija rada jetre, pomažući jetri da lakše metabolizira akumulirane masti u obliku opasnih neestetskih nakupina

Savjeti za mršavljenje

Kako bismo se trajno oslobodili suvišnih jastučića masnog tkiva potrebno je slijediti neka osnovna pravila:

  1. zamijeniti rafinirane žitarice integralnim žitaricama (npr. riža, jednako vrijedi i za proizvode od žitarica - brašno)
  2. izbjegavati korištenje slatkiša i čokolade (najkaloričnija namirnica)
  3. tjedno koristiti do tri puta mahunarke (soja, grašak, bob, leća, mladi grah)
  4. piti najmanje šest puta dnevno tekućinu u obliku vode, sokova, mineralne vode, biljnih čajeva (posebno se preporučuju biljni čajevi), ukupno 1-2 litre dnevno
  5. jesti tri do četiri različite vrste povrća dnevno (brokule, kelj, salata, radič, cikorija, blitva, špinat, šparoge, peršin)
  6. jesti najmanje dvije voćke dnevno (jabuke npr. imaju u sebi pektin koji uspješno uklanja osjećaj gladi, a sama jabuka (oguljena ili s korom) efikasna je u borbi protiv kolesterola)
  7. trošiti meso najviše do tri puta tjedno
  8. koristiti ribu najmanje dva puta tjedno
  9. izbjegavati gazirane napitke (sadrže velike količine šećera)
  10. obavezno podijeliti hranu na više manjih obroka dnevno (najbolje 5)
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.