Prehrana

Med - nektar bogova

Objavljeno 06.02.2003.
Valentina Gregurić, dipl. nutricionist
Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. No, za razliku od ostalih namirnica bogatih šećerom, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije, a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).
Med - nektar bogova

Nutritivne karakteristike meda

Nažalost, zastupljenost meda u prehrani čovjeka je premala. Naime, med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. No, za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije (manji je i utrošak inzulina), a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).

Za razliku od meda, šećer se u organizmu prethodno razgrađuje do glukoze i fruktoze nakon čega se molekule glukoze i fruktoze iskorištavaju kao pogonsko gorivo, a svaki se višak konvertira u masno tkivo. Osim toga konzumni šećer ne sadrži ništa drugo nego tzv. "prazne kalorije", dok med obiluje i drugim nutritivnim i ljekovitim tvarima.

Osim glukoze i fruktoze od ugljikohidrata u medu nalazimo i saharozu (oko 5%), oligosaharide (koji nastaju tijekom čuvanja meda), dekstrine (svjetlije vrste sadrže manje količine, od 0,5-1%) i sl. Od ukupnog sastava med u prosjeku sadrži oko 1,6% proteina i to albumina i globulina, što potječe od cvjetnog praha ili iz žlijezda slinovnica pčela. Proteini u medu su lagani i pahuljasti, ali utječu na promjenu boje meda tijekom skladištenja i na proces kristalizacije (ubrzavaju ga). Med od medeljke sadrži više proteina. Osim proteina u medu se nalaze i pojedine aminokiseline, ali i razni enzimi o kojima podosta ovise promjene koje se u njemu dešavaju.

Udio vitamina u medu razlikuje se s obzirom na vrstu, ali med ne možemo ubrajati u namirnice koje predstavljaju bogat izvor vitamina. Od svih vitamina med u najvećem udjelu sadrži vitamin C (oko 3,5 mg na 100 g meda) i vitamine B-skupine (niacin, riboflavin, pantotenska kiselina). U nekim vrstama mogu se pronaći i određene količine vitamina K. Od mineralnih tvari u medu, ovisno o vrsti, nalazimo željezo, bakar, fosfor, kalcij, magnezij, kalij i natrij. Od svih prisutnih minerala u većim količinama u medu nalazimo kalij. Tamnije vrste meda bogatije su mineralnim tvarima. Udio vode u medu je vrlo važan parametar, jer o njemu mnogo ovisi kvaliteta meda. Taj udio se obično kreće od 16-20%. Bitno je i spomenuti da med u svom sastavu ne sadrži komponente lipida (masti).

Antioksidativna i ljekovita svojstva meda

S obzirom na nutritivne i energetske tvari koje se upliću u normalan metabolički sustav, velika cijenjenost meda kao namirnice proizlazi možda i iz toga što med sadrži mnogobrojne tvari sa ljekovitim svojstvima. Takve tvari obično nazivamo fitokemikalijama. Med se zbog svog sastava olako može ubrajati u namirnice s fitokemijskim profilom, a posebice iz razloga što sadrži flavonoide i fenole koji djeluju poput antioksidansa. Zbog takvih, ali i drugih molekula sličnih svojstava medu se pripisuju razna ljekovita djelovanja. Kao primjer navodimo samo neka, uglavnom dokazana ljekovita svojstava meda:

  • poboljšava rad metaboličkog sustava
  • potiče umnu i fizičku aktivnost
  • tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti
  • poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav
  • djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.)
  • poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.)
  • zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma
  • djeluje poput sedativa

Sportaši i med

Med je dobro poznat atletičarima, plivačima, planinarima i ostalim sportašima kao izvrsna energetska nadopuna. Takav renome meda može se zahvaliti njegovom jedinstvenom, balansiranom sastavu, čije komponente integriraju između akcija skladištenja i stvaranja energije. Glukoza se iz meda direktno i olako apsorbira u organizam čime ubrzano opskrbljuje organizam energijom. Fruktozin metabolički put je nasuprot glukozinom nešto sporiji što uzrokuje prolongiranje vremena za opskrbljivanjem energijom. Tako kao konačni efekt dobivamo bržu nadopunu energetskih potreba, koja osim toga i kroz duži period omogućuje stalnu nadoknadu bez dodatnog opterećenja probavnog sustava.

Med u kućnoj uporabi

Osim za ljudsku prehranu med se može koristiti i u druge, ciljane svrhe. Neke od pripravaka koristili su i naši preci, a neki su novijeg datuma. S obzirom da je broj pripravaka i preporuka na bazi meda vrlo opširan i velik, za ovu smo se priliku odlučili samo za one najpoznatije ili možda bolje rečeno za one koji se najčešće uporabljuju.

Pripravci i preporuke na bazi meda za probleme respiratornog sustava

  • žličica meda rastopljena u toplom čaju ili mlijeku (temperature do 45 °C) pomaže kod upale grla gdje djeluje antiseptično, umirujuće, ali i kao stimulans za iskašljavanje
  • 2 žličice meda, 1/2 šalice prirodnog soka naranče i 1 šalica tople vode (sve dobro promiješano) djeluje kao pripravak za iskašljavanje i umirivanje kašlja
  • 1/4 žličice mljevenog papra pomiješano s 1 žlicom meda pomaže pri začepljenju dišnih puteva, ali djeluje i kao dezinficirajuće sredstvo.

Pripravci za probleme probavnog sustava

  • 2 žlice meda otopljeno u 1 L vode može se koristiti kao dobra rehidratacijska otopina
  • malo muškatnog oraščić pomiješanog s medom pomaže pri dijareji
  • sok 1/2 limuna, žlica meda i 2 dL mlake vode (sve pomiješano) pokazao se kao vrlo dobar pripravak kod osoba koje imaju problema sa konstipacijom, hiperaciditetom ili gojaznošću (nešto slično jabučnom octu, mada pokazuje još bolje rezultate) kod oboljenja izazvanih djelovanjem mikroorganizmima pomaže konzumiranje čistog meda

Pripravci za preparativnu uporabu

Med je koristan kod gotovo svih kožnih oboljenja i oštećenja.

  • istraživanja ukazuju da nanošenje meda na rane onemogućuje nastajanje infekcije, omogućuje brže zarastanje rane, a pomaže i kod uklanjanja ožiljaka
  • žlica meda, malo naribane mrkve, i 2-3 kapi mlijeka (pomiješano) pri nanošenju na lice (10-15 minuta djelovanja) pokazao se kao odličan pripravak za uklanjanje akni, zatezanje kože, i općenito kao dobro sredstvo kod održavanja kože lica

I na kraju

Pravilno tj. popularno zvano "zdravo" hranjenje ne bih trebalo predstavljati samo uklanjanje određenih vrsta namirnica sa jelovnika, već i uvođenje nekih vrsta namirnica koje općenito pokazuju pozitivno djelovanje na zdravlje organizma. Jedna od takvih namirnica zasigurno bi trebao biti med. Dakle, želite li napraviti bar jedan pomak prema zdravijem načinu života, svakako u svoju prehranu uvrstite hranu bogova - med.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(37)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.