članci

05.03.2012.
Giht i prehrana kod gihta
Bolest uloga ili giht (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih ...
22.02.2012.
Sindrom sagorijevanja na radnom mjestu
Sindrom burnout ili sindrom izgaranja na poslu označava progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada kao posljedice frustracije i stresa na radnom mjestu. Izgaranje na poslu slično je sindromu kroničnog umora, ...
10.02.2012.
Alkohol i niske temperature
Tijekom velikih hladnoća često se traži "idealno" sredstvo koje djelotvorno zagrijava pothlađeni organizam. Pritom se mnogi hvale svojim posebnim "receptom", a većina od njih tvrdi da je alkohol to idealno sredstvo.
06.02.2012.
Hladnoća i promjene u navikama hranjenja
Zima je došla nešto kasnije od očekivanog, pa tek sada slijede hladniji dani. Stoga je pravi trenutak da se podsjetimo kako organizam zaštiti od posljedica niskih temperatura zraka i hladnoće. Liječnici upozoravaju da je zimi ...
10.01.2012.
Gripa - kako se zaštititi od zaraze?
Gripa ili influenca je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Gripa se u Europi javlja zimi u obliku manjih ili većih epidemija. Prenosi se kapljičnim putem prilikom kašljanja i kihanja i indirektnim kontaktom.
03.01.2012.
Akutni bronhitis
Akutni bronhitis je akutna infekcija dušnika i bronha uzrokovana najčešće virusima, pojavljuje se u zimskim mjesecima, a najviše obolijevaju mala djeca. Bolest traje kratko i rijetko se komplicira. Liječenje antibioticima nije ...
30.12.2011.
Jednodnevno "tonificiranje" hranom
Sad kad su pred nama dani u kojima se bez ikakve grižnje savjesti prepuštamo hedonizmu u hrani, dobro je prisjetiti se osjećaja koji nas svake godine obuzme nakom novogodišnjih blagdana.
07.12.2011.
Tiomersal - alergen iz sjene
Svakodnevno koristimo higijenske i kozmetičke proizvode, nesvjesni da nam ti proizvodi mogu naštetiti ako smo na njih alergični. U zadnje vrijeme dolazi do sve češćeg pojavljivanja alergijskih reakcija na tiomersal (poznat i kao ...
23.11.2011.
Određivanje stadija tumora
Određivanjem stadija (tzv. staging) tumora utvrđuje se je li se tumor proširio u tijelu i, ako je, koliko je opsežna ta proširenost. Određivanje stadija tumora radi se samo za maligne tumore, a postoje kliničko i patološko ...
15.11.2011.
Pametna farmaceutska rješenja
Koliko ste puta pročitali da pojedina namirnica može djelovati na neki farmakološki način, dijetoterapijski i onda postići efekt na kraći ili dulji rok? Vjerojatno, nebrojeno puta. Iz tih se prirodnih tvari izoliraju biološki ...
Crkvina
2,1
umjerena
Trave
2,8
umjerena
Trputac
0,8
niska
Čempresi
0,5
niska
Loboda
0,4
niska
Koprive
6,0
visoka
Trave
4,9
umjerena
Pitomi kesten
1,0
niska
Trputac
0,8
niska
Lipa
0,1
niska
Borovi
0,1
niska
Crkvina
3,5
umjerena
Trave
6,1
visoka
Pitomi kesten
2,3
umjerena
Trputac
2,5
umjerena
Borovi
1,1
niska
Hrast
1,0
niska
Drveće
Korovi
Crkvina
2,5
umjerena
Trave
2,5
umjerena
Pitomi kesten
0,8
niska
Trputac
0,4
niska
Drveće
Trave
Korovi
Koprive
6,4
visoka
Trave
6,3
visoka
Lipa
1,3
niska
Trputac
1,5
niska
Pitomi kesten
0,6
niska
Crkvina
4,0
umjerena
Pitomi kesten
2,8
umjerena
Trave
6,1
visoka
Trputac
1,3
niska
Borovi
0,4
niska
Pitomi kesten
6,0
visoka
Koprive
4,6
umjerena
Trave
6,6
visoka
Trputac
2,2
umjerena
Borovi
0,5
niska
Čempresi
0,4
niska

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Jelovnici po kalorijama

Jelovnici po kalorijama Odaberite odgovarajući jelovnik od 1100 do 2700 kcal

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: