Priručnik bolesti

Upala uha

Grupa: Bolesti uha, nosa i grla
Drugi naziv: Otitis media
Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece.

Što je upala uha?

Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece. Do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha. Do dobi od 7 godina taj broj skače na 90%. Više antibiotika prepisuje se za liječenje tih infekcija nego za bilo koju drugu bolest. Upale uha obično počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza djetetova bubnjića. Tekućina sama po sebi ne mora biti problem, ali ona je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu. Akutna upala uha može biti vrlo bolna. Prepoznavanje boli kod djeteta koje je premalo da bi komuniciralo govorom može biti teško. Međutim, drugi znakovi upale uha mogu biti uočljiviji. Djeca s upalom uha također mogu imati povišenu temperaturu i biti razdražljiva ili bezvoljna. Katkada bubnjić može puknuti (perforirati) zbog povećana tlaka tekućine iza bubnjića. Nakon što bubnjić perforira i tekućina iz srednjeg uha počne istjecati, bol se ublažava. Iako upale uha mogu iznimno zabrinjavati roditelje i biti bolne za djecu, ishod je ohrabrujući. Većina djece prestane imati učestale upale uha do školske dobi. U dobi od 4 mjeseca do 4 godine najveća je učestalost upale uha. Može se poduzeti nekoliko jednostavnih mjera koje će uvelike smanjiti rizik kod Vašeg djeteta. Pored toga, nova istraživanja pokazuju da mnoge upale uha prolaze same od sebe, bez korištenja antibiotika. Ipak, u nekim slučajevima mogu zahtijevati liječenje. Vaš liječnik i Vi ćete zajedno odlučiti o najboljem pristupu Vašem djetetu.

Znakovi i simptomi

Upale uha se često javljaju kod djece koja su premala da bi mogla opisati kako se osjećaju. Pored toga, neki od znakova upale uha, kao što su povišena temperatura i nesanica, mogu biti posljedica mnogih drugih bolesnih stanja. Zato je katkada upalu uha teško otkriti. Može nam pomoći ako znamo što trebamo tražiti. Treba imati na umu da se upale uha često razvijaju odmah nakon prehlade i da će Vaše dijete imati najjače boli tijekom prva 24 sata nakon što se infekcija razvije. Dojenčad koju muče bolovi bit će bezvoljna i njihov plač će se razlikovati od plača kad su gladna ili umorna. Kao roditelj vjerojatno dobro poznajete različite vrste plača svoga djeteta. Mala djeca mogu trljati ili povlačiti uši i ne odgovarati na zvukove. Iako to može biti znak nakupljanja tekućine u srednjem uhu, to nije uvijek znak upale uha. Akutne upale uha obično izazivaju jake bolove i obično su popraćene povišenom temperaturom. Drugi znakovi i simptomi mogu uključivati gubitak teka, osjećaj vrtoglavice ili poremećaj ravnoteže. Starija djeca se mogu žaliti na bolove u uhu ili osjećaj punoće i pritiska u uhu. Kod neke djece upale su uha stalni problem. Može se smatrati da Vaše dijete ima rekurentni otitis media ako ima tri ili više upala u razdoblju od 6 mjeseci ili četiri upale godišnje.

Uzroci

Srednje uho je šupljina u kosti veličine zrna graška koja se nalazi iza bubnjića. U njoj se nalaze tri slušne koščice koje prenose vibracije s bubnjića u unutarnje uho, gdje se pretvaraju u živčane impulse koje "čujemo". Srednje uho je povezano sa stražnjim dijelom nosa i grlom uskim prolazom koji se zove Eustahijeva cijev. Ova cijev pomaže ujednačavanju tlaka unutar i izvan uha. Ona također pomaže otjecanje tekućina iz srednjeg uha. Većina upala uha počinje s upalom gornjih dišnih putova kao što je prehlada, koja može dovesti do oticanja i upale sluznice u Eustahijevim cijevima. Eustahijeve cijevi su kod djeteta obično uže i ravnije nego kod odraslih osoba. Zbog toga je vjerojatnije da će upala potpuno začepiti cijevi zarobljavajući tekućinu u srednjem uhu. Nakupljanje tekućine privremeno će smanjiti djetetov sluh u manjoj mjeri. To je zbog toga što bubnjić i koščice u srednjem uhu teže prenose zvučne vibracije u tekućini. Ipak tekućina sama po sebi ne mora biti razlog za zabrinutost. Obično ta tekućina sama nestane u roku od nekoliko tjedana. Ali katkada može ostati u srednjem uhu mjesecima i umanjiti djetetov sluh u tolikoj mjeri da utječe na njegov razvoj govora. Tekućina u srednjem uhu također je idealan okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu. Inficiranje tekućine i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može biti vrlo bolno za dijete. U rijetkim slučajevima pritisak može čak dovesti do pucanja bubnjića.

Faktori rizika

Sva djeca su osjetljiva na upale uha, ali neka su im djeca sklonija. Djeca s najvećim rizikom uključuju:

 • dječake
 • djecu koja idu u vrtiće
 • djeca čija su braća i sestre imala česte upale uha
 • djeca u čijoj obitelji postoje slučajevi astme, alergija ili ekcema
 • djeca koja su izložena pasivnom pušenju

Pored toga istraživanja su pokazala da dojenčad hranjena na bočicu dva do tri puta češće obolijevaju od upale uha nego djeca dojena barem 4 mjeseca.

Kada treba potražiti liječnički savjet?

Ako se starije dijete žali na bol ili pritisak u uhu koje traje dulje od jednog dana ili je popraćen povišenom temperaturom, otiđite k liječniku. Također, posjetite pedijatra što prije ako uočite istjecanje krvi i gnoja iz uha. To može biti znak da je djetetov bubnjić pukao. Upale uha se često pojavljuju kod djece koja su premala da bi mogla reći što ih muči. Kod djece u dobi između 4 i 24 mjeseca, pripazite na nesanicu, razdražljivost i slab tek nakon upale gornjih dišnih putova, kao što je prehlada. Dijete može ali i ne mora imati povišenu temperaturu. Mala djeca mogu također povlačiti uši i ne odgovarati normalno na zvukove. Ako ti znakovi i simptomi potraju dulje od jednog dana, posjetite liječnika. Imajte na umu da upala uha nije hitni slučaj, ali za dijete može biti vrlo neugodna. Ako je kod Vašeg djeteta dijagnosticirana upala uha, posjetite liječnika ako se znakovi i simptomi ne smiruju s vremenom, uz liječenje ili se čini da se pogoršavaju. U nekim slučajevima liječnik će naručiti dijete na kontrolu.

Pretrage i dijagnosticiranje

Katkada je teško dijagnosticirati upale srednjeg uha. Pedijatar obično može otkriti tekućinu u djetetovu srednjem uhu, ali ne postoji način na koji bi mogao biti siguran da je tekućina inficirana i je li infekcija uzrokovana virusom ili bakterijom. Ipak, liječnik će nastojati postaviti najbolju moguću dijagnozu na osnovi Vaših dojmova o bolovima kod Vašeg djeteta, dodatne anamneze i fizikalnog pregleda. Tijekom pregleda pedijatar će vjerojatno pregledati djetetovu glavu i vrat ne bi li otkrio stanja zbog kojih je dijete osjetljivije na upale uha. Liječnik će upotrijebiti otoskop i pogledati postoji li u unutrašnjosti uha postoji crvenilo i tekućina iza bubnjića. Ako se bubnjić ne pomiče slobodno, to je znak da se tekućina može nalaziti u srednjem uhu. Izbočeni bubnjić ili bubnjić promijenjene boje može upućivati na infekciju. Liječnik će provjeriti je li grlo upaljeno i jesu li krajnici povećani. U nekim slučajevima može preporučiti timpanometriju ili audiogramsko ispitivanje, posebno ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu već neko vrijeme. Timpanometrijskim ispitivanjem se mjeri koliko se bubnjić pomiče odgovarajući na tlak zraka. Kod audiogramskog ispitivanja koriste se zvukovi različitih frekvencija kako bi se provjerilo postoje li znakovi privremenoga gubitka sluha.

Komplikacije

Mnoge neliječene upale uha prolaze same od sebe bez ikakvih komplikacija, ali dugotrajne upale ili upale koje se ponavljaju, mogu oštetiti bubnjić, kosti u uhu i strukturu srednjeg uha i dovesti do trajnoga gubitka sluha. Kod male djece čak i kratkotrajni gubitak sluha može dovesti do kašnjenja razvoja govora. U rijetkim slučajevima povećani tlak u upaljenom uhu može dovesti do pucanja djetetova bubnjića. Vjerojatno ćete primijetiti istjecanje gnoja i krvi koje može izgledati zabrinjavajuće, ali pucanje bubnjića zapravo olakšava djetetove bolove, i u većini slučajeva, bubnjić će sam zarasti. Ako ne zaraste, djetetu će biti potrebna operacija radi rekonstrukcije bubnjića. Ožiljno tkivo koje se stvara neće utjecati na djetetov sluh. Otiđite liječniku čim prije ako sumnjate na puknuti bubnjić.

Liječenje

Upale uha se mogu liječiti na nekoliko načina. Koji je najbolji za Vaše dijete ovisi o mnogim čimbenicima - uključujući liječničku dijagnozu i dodatne medicinske čimbenike, koliko često ili kako dugo dijete ima infekciju uha, dob djeteta i utječe li infekcija na djetetov sluh. Mogućnosti uključuju: čekanje kako bi se vidjelo hoće li infekcija proći sama od sebe; liječenje antibioticima; preventivno korištenje antibiotika kod jako učestalih infekcija i cjevčice za drenažu u djetetovim ušima.

Pristup čekanjem

Roditeljima je iznimno teško vidjeti djecu kako pate zbog bolova. Većina roditelja učinila bi sve kako bi pomogli djetetu da se bolje osjeća. Međutim, često može biti za djetetovo dobro samo nastojanje olakšanja bolova (većina upala uha prestaje sama od sebe nakon samo nekoliko dana), a antibiotike iskoristiti samo kod upornih infekcija. Zapravo, u nedavnom istraživanju je utvrđeno da se više od dvije trećine djece s upalama uha koja nisu bila liječena antibioticima oporavilo u roku od 24 sata. Pored toga antibiotici neće pomoći kod infekcije izazvane virusom. Također neće ukloniti tekućinu iz srednjeg uha. Nadalje, antibiotici mogu imati neželjene popratne pojave kao što su mučnina, proljev, osip i alergijske reakcije. Česta uporaba antibiotika može dovesti do stvaranja sojeva bakterija otpornih na antibiotike i time otežati liječenje ozbiljnih infekcija u budućnosti. Ako odlučite ne primijeniti antibiotike, promatrajte dijete kako biste uočili znakove jačih bolova ili gubitka sluha te zatražite liječnički savjet. Također, otiđite na kontrolni pregled k liječniku kako biste bili sigurni da je infekcija prošla sama od sebe.

Liječenje antibioticima Ako pedijatar smatra da dijete ima upalu uha uzrokovanu bakterijama, možda će preporučiti primjenu antibiotika. Kad je liječenje učinkovito, dijete će se početi osjećati bolje u roku od nekoliko dana. Ali čak i ako djetetovi simptomi nestanu, nastavite davati lijek sve dok ga ne potrošite u cjelini - obično 7 do 10 dana. Jedino se azitromicin koristi tijekom 3 dana. Prerani prestanak uzimanja lijeka može dovesti do vraćanja upale. To također doprinosi stvaranju sojeva bakterija otpornih na antibiotike. Većina djece može imati tekućinu u ušima čak i 2 mjeseca nakon što je prestala upala. To ne treba biti problem osim ako utječe na sluh. Antibiotici neće ukloniti tekućinu iz srednjeg uha, ali pomažu u sprječavanju razmnožavanja bakterija. S druge strane, kako su mnoge bakterije otporne na antibiotike, upala se kod djeteta može razviti čak i dok uzima lijek. Pored toga, čim dijete podugo uzima antibiotike, veća je vjerojatnost da će imati nuspojave kao što su proljev, osip i alergijske reakcije. Davanje antibiotika djeci kao preventivna mjera sve je više kontroverzna odluka. Razgovarajte o rizicima i koristima za dijete s djetetovim liječnikom.

Cjevčice za drenažu Ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu koja utječe na njegov sluh ili ima ponavljane upale uha koje ne prolaze nakon liječenja antibioticima, pedijatar može predložiti umetanje cjevčice za drenažu u bubnjić. Time se potpomaže istjecanje tekućine i ujednačavanje tlaka između srednjega i vanjskog uha. Djetetov sluh bi se morao odmah popraviti. Kako djetetov bubnjić raste, cjevčica na kraju bit će izgurana i otvor za drenažu zarasti. Imajte na umu da je to kirurški postupak (miringotomija) koji zahtijeva opću anesteziju. Oko 25 posto djece i dalje ima probleme i potrebna je operacija radi umetanja drugoga para cjevčica. Malom broju djece potreban je čak i treći par. Ako dijete ima cjevčice za drenažu, pedijatar može preporučiti izbjegavanje plivanja, koje može povećati rizik od upala uha.

Prevencija

Ne možete u potpunosti zaštititi dijete od upala uha, ali možete znatno smanjiti djetetov rizik ako poduzmete sljedeće korake:

 • Izaberite mali vrtić za boravak svog djeteta ako je moguće. Djeca koja idu u vrtić imaju veći rizik od upale uha nego djeca koja su kod kuće. I što je više djece u vrtiću, veća je vjerojatnost da će se dijete prehladiti, što može dovesti do upale.
 • Zaštitite dijete od duhanskoga dima (pasivno pušenje). Kod djece koja udišu duhanski dim vjerojatnije je da će se razviti upale uha. Ako se razbole, također će im trebati dulje vremena da ozdrave. Najbolji je način zaštite djeteta da nikomu ne dopuštate pušenje u Vašem domu. Također, u većini zemalja, u dječjim vrtićima se ne smije pušiti. Provjerite udovoljava li vrtić u koji ide Vaše dijete tom zahtjevu.
 • Dojite dijete što je moguće dulje. Kod dojenčadi hranjene na bočicu dva do tri puta je veća vjerojatnost da će dobiti upalu uha nego kod djece koja su dojena barem 4 mjeseca. Dojenje pomaže tako što prenosi majčin imunitet koji štiti od upala srednjeg uha (i drugih infekcija). Također pomaže kod sprečavanja začepljenja djetetovih Eustahijevih cijevi. Ako dijete hranite na bočicu, držite ga u uspravnom položaju. Izbjegavajte hraniti dijete iz bočice dok leži na krevetu.
 • Upitajte liječnika za cjepivo protiv bakterije pneumokoka. Ovo cjepivo djeluje protiv sedam najčešćih podtipova bakterije pneumokoka koji se nalaze kod djece. Daje se kao serija od četiri injekcije u dobi od 2, 4, 6 i 15 mjeseci.

Što možete učiniti sami

 • Iako upala uha nije hitno stanje, može dovesti do jakih bolova tijekom prva 24 sata. Kućno liječenje može pomoći u olakšavanju djetetovih bolova. Možete pokušati jedno ili više od sljedećeg:
 • Upitajte pedijatra o korištenju lijeka protiv boli koji se izdaje bez recepta (OTC).
 • Koristite se ispravnom dozom lijeka prema djetetovoj dobi i težini. Ako se daju dugotrajno ili u velikim dozama, svi ti lijekovi mogu imati ozbiljne nuspojave.
 • Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu djeci mlađoj od 16 godina. Ona može uzrokovati Reyev sindrom, stanje koje može ugroziti život.
 • Zagrijavajte uho.
 • Stavljanje tople, vlažne krpice može pomoći ublaženju boli i donijeti olakšanje djetetu. Razmislite o kapima za uši koje sadržavaju lokalni anestetik. One neće izliječiti upalu, ali mogu pomoći ublaženju bolova.
 • Ne koristite kapi ako djetetu istječe krv i gnoj iz uha. Prije primjene kapi stavite bočicu s kapima u toplu vodu kako biste je zagrijali. Zatim nježno položite dijete na ravnu površinu s upaljenim uhom prema gore. Nemojte pokušavati ukapati kapi dok vam je dijete na rukama ili u krilu.
 • Kad ste ukapali kapi, stavite preko djetetova uha toplu vlažnu krpicu ili grijalicu na najnižu temperaturu.

Strategije borbe protiv upale uha

Ako dijete dobije upalu uha, zapamtite da je vrijeme obično na Vašoj strani. Kako djeca rastu, njihove Eustahijeve cijevi postaju šire i zakrivljenije. To pomaže zaštiti uha od upale. Iako se i dalje mogu pojavljivati upale uha, vjerojatno se neće javljati tako često kad dijete dođe u školsku dob. Dok njegujete dijete, planirajte neke mirne aktivnosti koje će utješiti i razvedriti dijete. To mogu biti jednostavne stvari za koje obično nemate vremena, kao na primjer glasno čitanje knjige. Tako će se dijete osjećati ugodnije, a nemojte ni podcjenjivati koristi od dodatnoga maženja djeteta.

(258)
3.9 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: