Priručnik bolesti

Žgaravica

Grupa: Bolesti probavnog sustava
Ostali nazivi: GERB, Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), Refluks kiseline
Posjetite centar: GERB
Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti, osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda povrata kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

Uzroci bolesti

Bolest je obično posljedica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). Moge stvari mogu opustiti DES: određeni lijekovi, neka hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela.

Bolest je obično posljedica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji dio jednjaka, cijevi koja vodi hranu u želudac. Kod gutanja DES se otvara, omogućujući ulaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako kiselina iz želuca ne bi zapljuskivala - vraćala se - u jednjak. Kad se kiselina vrati u jednjak, osjećate pečenje. Mnoge stvari mogu opustiti DES: određeni lijekovi, neka hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, žgaravica se može pojaviti kao posljedica pritiska na mišić od pretjeranog jela, uske odjeće, trudnoće ili debljine.

Simptomi

Uživate u jelu - ali ne u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima. Ponekad je bol tako jaka da se ljudi uplaše da su doživjeli infarkt (ponekad osobe s infarktom misle da imaju žgaravicu). Oba stanja izazivaju bolove u prsima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

Kad moram otići liječniku?

Ako su epizode žgaravice česte i onemogućavaju vas u odvijanju svakodnevnih aktivnosti ili pak žgaravicu osjećate kronično i dugotrajno, trebali biste se obratiti liječniku.

Liječenje: samopomoć + liječnik opće prakse

Lijekovi koji mogu utjecati na pojavu žgaravice su: nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. acetilsalicilna kiselina), estrogen, narkotici, neki antidepresivi, neki lijekovi za smirenje i lijekovi za astmu.

Antacidi su lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, ublažuju bol i pečenje u prsima koji su osnovni simptomi povrata kiseline iz želuca. Antacidi obično djeluju u roku od 15 minuta, i djelovanje im traje jedan ili dva sata - ako djeluju. Lijekovi koji mogu utjecati na pojavu žgaravice su: nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. acetilsalicilna kiselina), estrogen, narkotici, neki antidepresivi, neki lijekovi za smirenje i lijekovi za astmu. Ako uzimate neki od lijekova iz ovih skupina i često osjećate žgaravicu, upitajte svog ljekarnika o djelotvornim zamjenama. Nemojte pušiti ni piti alkoholna pića. I jedno i drugo opušta DES i pojačava lučenje želučane kiseline. Odgovarajući antacid U ljekarnama postoji veliki izbor antacida, tako da možete izabrati onaj koji Vam najviše odgovara. Gastal je jedan od njih, osobito pogodan i za trudnice.

Liječenje - specijalističko

Nakon dugotrajnog nagrizanja sluznice jednjaka kiselinom može se javiti upala jednjaka (ezofagitis), pa će liječnik propisati lijekove koji blokiraju lučenje kiseline kako bi se upala smirila i ublažili simptomi.

Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili ju osjećate kronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti liječniku. Čak niti uzimanje antacida u nekim slučajevima ne pomaže. Liječnik će vas možda uputiti na pregled sondom koja se kroz usta uvuče u želudac (ezofagogastroskopija) kako bi se utvrdio stupanj oštećenja sluznice jednjaka zbog povrata kiseline. Možda imate refluks pepsina ili žuči. Nakon dugotrajnog nagrizanja sluznice jednjaka kiselinom može se javiti upala jednjaka (ezofagitis), pa će liječnik propisati lijekove koji blokiraju lučenje kiseline kako bi se upala smirila i ublažili simptomi.

Prognoza

Ako ste trudni, simptomi će se vjerojatno sami povući nakon poroda. Uzimanje antacida također pomaže. Ako je žgaravica uzrokovana zbog prekomjerne tjelesne težine, treba smršaviti. Konzumiranje alkoholnih pića i pušenje potiču žgaravicu, pa treba razmisliti o prestanku.

Prevencija

Stres povećava proizvodnju želučane kiseline. Sjednite. Jedite polako. Dobro prožvačite hranu. Slušajte opuštajuću glazbu. Jedite polako i ne velike količine hrane.

Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je spriječiti. Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želučane kiseline. Sjednite. Jedite polako. Dobro prožvačite hranu. Slušajte opuštajuću glazbu. Jedite polako i ne velike količine hrane. Obilni obroci prepunjavaju želudac i mogu protjerati kiselinu čak i kroz snažan DES. Pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Izbjegavajte ljutu hranu. Neka hrana pojačava izlučivanje želučane kiseline: agrumi, češnjak, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na osnovi rajčice. Neka hrana izaziva otpuštanje spojeva sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kava i alkohol. Nemojte jesti prije odlaska na spavanje. Nemojte leći odmah nakon jela. Ako vas muči žgaravica tijekom noći, nemojte jesti nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Smršavite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može protjerati kiselinu u jednjak. Zbog toga je žgaravica tako česta kod trudnica. Otpustite remen. Uska odjeća povećava pritisak na želudac. Žvačite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje sline, koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku i ispire kiselinu nazad u želudac.

(88)
3.9 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: