Priručnik bolesti

Varikozne vene

Grupa: Bolesti srca i krvožilnog sustava
Drugi naziv: Proširene vene
Varikozne vene su proširene površinske vene, obično na nogama, u kojima su zalisci postali nedovoljno funkcionalni što rezultira time da, ovisno o položaju nogu, krvni protok može postati i obrnuti. Kod ovih bolesnika je obiteljska anamneza često pozitivna (bolest je bila prisutna i kod jednog ili više članova obitelji).

Klinička slika

Simptomi bolesti nisu uvijek povezani s veličinom i stupnjem varikoziteta vena, što znači da jako zahvaćena noga može biti asimptomatska, ali isto tako mali varikoziteti mogu biti izrazito bolni. Osim bolova, mogu se javiti i umor ili osjećaj topline, a tegobe se olakšavaju podizanjem noge ili nošenjem elastičnih čarapa. U početku varikoziteti ne moraju biti vidljivi, iako su napete i palpabilne (može ih se opipati pod prstima). Kasnije se povećavaju i izbijaju potkožno, te postaju izrazito vidljive. Od komplikacija može nastati ulceracija (površinski razdor tkiva).

Dijagnostička obrada

Već i sam bolesnik može pretpostaviti dijagnozu varikoznih vena obzirom na uočljivost, no stvarna zahvaćenost procjenjuje se palpacijom kada bolesnik stoji. Najznačajniji podatak, koji je važan za razlikovanje od ostalih mogućih uzroka i bolesti, je spoznaja da bol popušta kada se noga podigne. Doppler-ultrasonografija može potvrditi postojanje ili ne postojanje duboke venske inkompetencije (razlikovanje od duboke venske tromboze).

Prognoza

Bez obzira na vrstu liječenja ova bolest je neizlječiva.

Liječenje

Liječenje se svodi na olakšavanje postojećih simptoma, te sprečavanja komplikacija koje mogu nastati. Uključuje nošenje lagane kompresivne čarape, injekcijsku terapiju kompresijom, te čak i kirurški zahvat ako je prisutna bol, stalno ponavljajući tromboflebitis i kožne promjene.

(33)
4.1 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: