Prehrana

Meso s roštilja povezano s rakom gušterače

Objavljeno 23.04.2009.

Yahoo

Osobe koje redovito konzumiraju crveno meso poput onog pečenog na roštilju imaju 60% veći rizik da će oboljeti od raka gušterače, objavili su američki znanstvenici.
Meso s roštilja povezano s rakom gušterače
 

Istraživanje provedeno na University of Minnesota je pokazalo kako meso pripremljeno na roštilju sadrži visoku razinu heterocikličkih amina, kemijskih spojeva za koje je poznato do povećavaju rizik razvoja karcinoma.

Podaci prikupljeni od 62000 osoba u razdoblju od 9 godina pokazuju kako ispitanici koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način imaju 60% veće izglede za rak gušterače u odnosu na ispitanike koji su preferirali slabije pečeno meso ili ga uopće nisu jeli.

Utvrđeno je i kako je rizik obolijevanja od raka gušterače čak 70% veći u skupini ispitanika koji su najčešće konzumirali meso pečeno na roštilju, u odnosu na osobe koje su vrlo rijetko jeli tako pripremljeno crveno meso.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.