Žensko zdravlje

Geni povezani sa širenjem raka dojke

Objavljeno 10.05.2009.

Yahoo

Američki znanstvenici s Howard Hughes Medical Institute su identificirali tri gena povezana s metastaziranjem raka dojke.
Geni povezani sa širenjem raka dojke
 

Riječ je o genima nazvanima COX2, HB-EGF i ST6GALNAC5 koji utječu na izglede za nastanak metastaza u mozgu, u većini slučajeva nekoliko godina nakon kirurškog odstranjivanja tumora iz dojki, objavio je znanstveni časopis Nature.

Već su ranije studije pokazale kako su geni COX2 i HB-EGF uključeni u razvoj metastaza u plućima, no sada je prvi put utvrđeno da ST6GALNAC5 uzrokuje kemijsku reakciju povezanu s nastankom novog površinskog sloja stanica karcinoma dojke koji im omogućuje da se probiju do mozga.

Istraživači očekuju da će njihov rad omogućiti bolje razumijevanje procesa pojave metastaza te olakšati razvoj novih lijekova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.