Prehrana

Sastojak rajčice protiv bolesti srca

Objavljeno 02.06.2009.

BBC

Istraživanje provedeno na Cambridge University pokazuje kako likopen iz rajčice može spriječiti razvoj bolesti srca i smanjiti rizik za moždani udar.
Sastojak rajčice protiv bolesti srca
 

Testiranja učinka svakodnevnog uzimanja tableta s likopenom su pokazala kako već u roku od 8 tjedana dolazi do praktičnog prestanka oksidacije tzv. lošeg kolesterola (LDL) u krvi.

Znanstvenici vjeruju da bi tablete s likopenom u predstojećim kliničkim testiranjima mogle biti učinkovitije od statina, lijekova namijenjenih u prvom redu kontroli povišene koncentracije kolesterola u krvi.

Likopen je antioksidans iz rajčice odgovoran za njezinu crvenu boju, no prema dostupnim informacijama slabo se apsorbira u prirodnom obliku.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.