Žensko zdravlje

Umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za žučne kamence

Objavljeno 02.06.2009.

BBC

Unos dvije jedinice alkohola dnevno može rizik od razvoja žučnih kamenaca smanjiti za prosječno trećinu, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.
Umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za žučne kamence
 

Znanstvenici s University of East Anglia su za potrebe studije u razdoblju od 10 godina prikupili podatke od 25000 ispitanika u dobi između 45 i 74 godine.

Žučni kamenci su vrlo česti, no simptomi i komplikacije se javljaju u samo 30% slučajeva, napominju istraživači.

Po njihovim riječima, pozitivan učinak unosa umjerene količine alkohola se temelji na smanjenju prisutnosti kolesterola u žuči.

U studiji je utvđeno i da se žučni kamenci javljaju najčešće oko 62. godine života te da su u dvije trećine slučajeva pogođene žene.

Faktori rizika za razvoj žučnih kamenaca su trudnoća, pretilost, brzo smanjenje tjelesne mase te uzimanje nekih lijekova.

Ekvivalent za jednu jedinicu alkohola su 250 mililitara piva, 125 mililitara vina ili 25 mililitara nekog žestokog alkoholnog pića.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.