Žensko zdravlje

Otkriven novi gen povezan s rakom dojke

Objavljeno 03.06.2009.

U.S. News & World Report

Američki znanstvenici s University of Michigan su identificirali gen koji je povezan s gotovo 20% slučajeva raka dojke.
Otkriven novi gen povezan s rakom dojke
 

Znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Science je objavio kako je gen po imenu AGTR1 povezan s procesom na čijem se kraju zdrave stanice počinju ponašati poput stanica karcinoma.

Testiranja provedena na miševima su pokazala kako je tumore koji sadrže ovaj gen moguće i uz pomoć postojećih lijekova smanjiti za 30% nakon prosječno 8 tjedana terapije.

Utvrđeno je da je AGTR1 drugi najčešće izražen gen kod tumora dojke, nakon ERBB2 ili HER2, inače prisutnog kod gotovo 30% slučajeva ovog oblika karcinoma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.