Žensko zdravlje

Pušenje više šteti ženama

Objavljeno 22.06.2009.

U.S News & World Report

Novo istraživanje pokazuje kako žene koje puše obolijevaju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u mlađoj dobi nego muškarci pušači.
Pušenje više šteti ženama
 

Prateći 954 ispitanika pušača, američki istraživači iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu su utvrdili i da žene imaju u prosjeku slabiju funkciju pluća nego muškarci.

Također, utvrđeno je i da žene koje dnevno puše relativno mali broj cigareta imaju veći rizik za obolijevanje od težeg oblika KOPB-a nego muškarci koji puše isti broj cigareta.

Znanstvenici vjeruju da je ove rezultate moguće objasniti manjom veličinom i većom osjetljivošću dišnih puteva kod žena.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.