Žensko zdravlje

Operacije protiv pretilosti smanjuju rizik za rak

Objavljeno 26.06.2009.

BBC

Operativni zahvati namijenjeni borbi protiv pretilosti mogu kod žena smanjiti izglede za razvoj karcinoma, pokazuje istraživanje provedeno u Švedskoj.
Operacije protiv pretilosti smanjuju rizik za rak
 

Poznato je kako pretilost povećava rizik obolijevanja od mnogih oblika karcinoma, a prema nekim podacima, u zapadnim zemljama su suvišni kilogrami povezani s 20% smrtnih slučajeva prouzročenih rakom kod žena te s 14% smrti od raka kod muškaraca.

Rezultati koje je objavio stručni časopis Lancet Oncology pokazuju kako su operacije protiv pretilosti izvedene na ženama povezane s 42%-tnim smanjenjem rizika za razvoj raka.

Istraživači iz Sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Goeteborgu vjeruju da je to moguće objasniti utjecajem ovakvih operacija na razinu ključnih hormona u organizmu, primjerice estrogena.

U studiji je sudjelovalo više od 4000 pretilih ispitanika koji su praćeni prosječno 11 godina.

Pokazalo se i kako su osobe koje su se podvrgnule nekoj operaciji protiv pretilosti prosječno izgubile gotovo 20 kilograma tjelesne mase, u odnosu na prosječno nešto više od jednog kilograma kod ispitanika koji nisu bili na ovakvim operacijama.

Istraživači napominju kako kod muškaraca koji su se podvrgnuli nekoj od operacija protiv pretilosti nije zabilježeno smanjenje rizika obolijevanja od raka.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.