Prehrana

Masti životinjskog podrijetla povezane s rakom gušterače

Objavljeno 29.06.2009.

BBC

Prehrana koja obiluje crvenim mesom i mliječnim proizvodima povećava rizik obolijevanja od raka gušterače, sugerira studija provedena u SAD.
Masti životinjskog podrijetla povezane s rakom gušterače
 

Nakon praćenja 500000 ispitanika u razdoblju od 6 godina istraživači s National Cancer Institute u Bethesdi su izračunali kako muškarci s najvećim unosom masti imaju prosječno 53% veći rizik obolijevanja od raka gušterače.

Kod žena je ovo povećanje rizika iznosilo 23%.

Journal of the National Cancer Institute je objavio i kako veći rizik za rak gušterače nije povezan s unosom masnoća biljnog podrijetla.

Ranije studije su već pokazale kako je izglede za razvoj raka gušterače moguće smanjiti i prestankom pušenja te ograničavanjem konzumacije alkohola.

Prema dostupnim podacima, vrijeme između dijagnoze i smrti od raka gušterače najčešće nije duže od 6 mjeseci.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.