Žensko zdravlje

Pomanjkanje sna teže pogađa žene

Objavljeno 02.07.2009.

BBC

Povećanje rizika za bolesti srca povezano s prekratkim snom je jače izraženo kod žena nego kod muškaraca, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.
Pomanjkanje sna teže pogađa žene
 

Znanstvenici s londonskog University Collegea i University of Warwick podsjećaju kako su već ranije studije pokazale da je prosječno trajanje sna manje od 8 sati povezano s većim izgledima za razvoj bolesti srca.

Ipak, prisutnost upalnih markera koji ukazuju na bolesti srca je bila izraženija kod žena kojima je manjkalo sna nego kod muškaraca s istim predispozicijama, objavio je stručni časopis Sleep.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4600 ispitanika u dobi između 35 i 55 godina, a znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju razlikama u prisutnosti hormona ovisnima o spolu.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.