Prehrana

Faktori rizika za rak debelog crijeva

Objavljeno 11.07.2009.

Reuters

Analiza rezultata više od 100 ranije provedenih istraživanja pokazuje kako su prehrana, tjelovježba, konzumacija alkohola i pušenje ključni čimbenici povezani s izgledima za obolijevanje od raka debelog crijeva.
Faktori rizika za rak debelog crijeva
 

Utvrđeno je kako česta konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina, pušenje, pretilost i dijabetes mogu rizik obolijevanja od ovog oblika raka povećati za oko 20%.

Nasuprot tome, osobe koje redovito vježbaju imaju prosječno manji rizik obolijevanja, objavio je International Journal of Cancer.

Najznačajnijim faktorom rizika se pokazala konzumacija alkohola - prosječna dnevna konzumacija više od jedne jedinice alkohola je bila povezana sa 60% većom učestalošću raka debelog crijeva, upozoravaju australski znanstvenici s George Institute for International Health u Sydneyju.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.