Žensko zdravlje

Utjecaj prehrane na rizik obolijevanja od raka dojke

Objavljeno 13.07.2009.

Yahoo

Udio ugljikohidrata i ukupni "glikemijski teret" u prehrani su povezani s izgledima za razvoj raka dojke, tvrde švedski znanstvenici s Instituta Karolinska.
Utjecaj prehrane na rizik obolijevanja od raka dojke
 

Analizom podataka o prehrani 61433 žene prikupljanih 17 godina pokazalo se kako je češća konzumacija namirnica s višim glikemijskim indeksom (nakon čije konzumacije dolazi do brzog povećanja razine šećera u krvi) povezana s većim rizikom za rak dojke.

Rizik je bio najveći glede razvoja tumora dojke povezanih s hormonom estrogenom.

Istraživači vjeruju kako glikemijski indeks hrane utječe na povećanje koncentracije inzulina i nekih spolnih hormona te tako uzrokuje povećanje rizika za rak dojke.

Rezultate studije je objavio International Journal of Cancer.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(23)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.