Žensko zdravlje

Žene su podložnije djelovanju HIV-a

Objavljeno 15.07.2009.

BBC

Američki znanstvenici vjeruju da su žene prirodno programirane da budu "slabiji spol" kada je riječ o borbi protiv virusa koji uzrokuje AIDS.
Žene su podložnije djelovanju HIV-a
 

Već je poznato da HIV nakon infekcije napreduje brže kod žena nego kod muškaraca, a nova studija provedena u Massachusetts General Hospital sugerira kako je za to odgovoran receptor na stanicama imunološkog sustava uključenima u prvobitno prepoznavanje virusa.

Dodatna analiza je pokazala kako ključnu ulogu u ovom procesu ima hormon progesteron te da nakon menopauze dolazi do izjednačavanja reakcije imunološkog sustava kod žena s onom uobičajenom za muškarce.

Znanstveni časopis Nature Medicine je objavio kako bi ovi nalazi mogli omogućiti razvoj novih metoda usporavanja ili potpunog zaustavljanja djelovanja HIV-a u organizmu.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.