Žensko zdravlje

Hormonska nadomjesna terapija i rak jajnika

Objavljeno 16.07.2009.

Reuters

Istraživanje provedeno u Danskoj pokazuje kako je korištenje hormonske nadomjesne terapije nakon menopauze povezano s 38% većim rizikom obolijevanja od raka jajnika.
Hormonska nadomjesna terapija i rak jajnika
 

Nakon analize podataka prikupljenih od 900000 ispitanica u dobi između 50 i 79 godina istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu su izračunali da je u promatranih 8 godina hormonska nadomjesna terapija godišnje dovodila do 140 dodatnih slučajeva raka jajnika u toj zemlji, odnosno oko 5% svih slučajeva te bolesti.

Journal of the American Medical Association je objavio kako uz hormonsku nadomjesnu terapiju važan faktor rizika predstavlja i obiteljska povijest bolesti.

Rizik povezan s hormonskom nadomjesnom terapijom nije ovisio o trajanju uzimanja hormona, niti o njihovom doziranju, dodaju istraživači.

Do smanjenja rizika obolijevanja je dolazilo prosječno 2 godine nakon završetka terapije.

Rak jajnika često ima smrtni ishod jer ga je teško dijagnosticirati prije nego što se proširi, a vjeruje se da je njegova pojava povezana s djelovanjem hormona estrogena.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.