Prehrana

Negativan utjecaj prehrane bogate mastima

Objavljeno 17.08.2009.

Fox News

Istraživanje provedeno na životinjama sugerira kako prehrana s visokim udjelom masti za posljedicu može imati slabije pamćenje i manju sklonost prema tjelesnoj aktivnosti.
Negativan utjecaj prehrane bogate mastima
 

Britanski znanstvenici s University of Cambridge napominju kako je ovakav učinak velike količine masti u prehrani bio uočljiv već nakon 10 dana.

Već su dobro poznate dugoročne posljedice ove prehrane - poput pretilosti, dijabetesa i bolesti srca, no ovo je prva studija koje se pozabavila i njezinim kratkoročnim negativnim učincima, dodaju istraživači.

Njihovi nalazi pokazuju kako miševi koji su 55% kalorija unosili preko masti već nakon 4 dana imaju smanjenu sposobnost korištenja kisika nužnog za pokretanje mišića, što za posljedicu ima i veće napore za srce.

Nakon 9 dana ovakve prehrane kod životinja je uočeno produženje vremena potrebnog za prolazak kroz labirint, u odnosu na miševe koji su putem masti unosili samo 7,5% svojih kalorija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.