Žensko zdravlje

Opseg struka i rizik za astmu

Objavljeno 26.08.2009.

BBC

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako žene s opsegom struka većim od 88 centimetara (35 inča) imaju za trećinu veći rizik za astmu, čak i ako im je ukupna tjelesna masa unutar preporučenih vrijednosti.
Opseg struka i rizik za astmu
 

Brojne ranije studije su već pokazale kako je prevelika tjelesna masa povezana s većim izgledima za astmu, pišu znanstvenici u stručnom časopisu Thorax.

Novi podaci prikupljeni od 88304 ispitanice ukazuju na presudnu ulogu suvišnih kilograma smještenih u predjelu abdomena.

Poznato je da masne naslage smještene oko struka imaju izraženiji utjecaj na pojavu upala, koje mogu biti povezane s pojavom astme, dodaju istraživači.

Sveukupno su žene s prevelikom tjelesnom masom imale 40% veći rizik za astmu, dok je pretilost bila povezana s 2-3 puta većim izgledima za prisutnost astme.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.