Žensko zdravlje

Novi uvid u razvoj raka dojke

Objavljeno 09.10.2009.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Kanadi je pokazalo kako tijekom razvoja karcinoma dojke dolazi do genetskih mutacija stanica raka, objavio je časopis Nature.
Novi uvid u razvoj raka dojke
 

Znanstvenici iz British Columbia Cancer Agency su do ovog otkrića došli analizom DNK žena kod kojih je rak dojke tijekom 9 godina bio u različitim stadijima razvoja.

Pokazalo se kako je na početku studije, u ranoj fazi bolesti bilo prisutno 5 mutacija DNK, a 9 godina kasnije čak 32.

Po riječima istraživača, radi se o prvom dokazu "evolucije" karcinoma koji će olakšati rad na novim terapijama i metodama dijagnoze.

Za potrebe studije je korištena nova tehnologija sekvencioniranja DNK koja je omogućila analizu cijelog genoma karcinoma dojke za samo nekoliko tjedana, uz samo mali dio ranije cijene ovakvih procedura.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.