Žensko zdravlje

Identificiran enzim povezan s rakom dojke

Objavljeno 25.11.2009.

BBC

Stručni časopis Cell je objavio nalaze britanskih znanstvenika koji objašnjavaju djelovanje enzima uključenog u transformaciju tkiva dojki u tumore.
Identificiran enzim povezan s rakom dojke
 

Istraživanje provedeno na Institute of Cancer Research je pokazalo da je blokiranjem djelovanja gena LOX moguće smanjiti veličinu i učestalost tumora dojke.

Utvrđeno je kako LOX dovodi do ukrućivanja kolagena, važnog sastavnog dijela tkiva dojki, te tako olakšava razvoj tumora.

Znanstvenici dodaju kako ovakvi rezultati objašnjavaju zbog čega se učestalost raka dojke dramatično povećava u odmakloj životnoj dobi kada raste stupanj abnormalnosti u strukturi kolagena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.