Prehrana

Hormon kontrolira apetit i štiti od Alzheimerove bolesti

Objavljeno 17.12.2009.

BBC

Povećana prisutnost leptina, hormona zaduženog za kontrolu apetita, može smanjiti rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici.
Hormon kontrolira apetit i štiti od Alzheimerove bolesti
 

U 12-godišnjem istraživanju provedenom na Boston University je sudjelovalo 198 ispitanika.

Neka ranija testiranja su već povezala pomanjkanje leptina s većim izgledima za razvoj naslaga proteina u mozgu, inače prisutnih i kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

Znanstvenici planiraju dodatne eksperimente kako bi provjerili mogućnost da se mjerenje prisutnosti leptina upotrijebi kao marker za Alzheimerovu bolest.

Druga mogućnost je da se ovaj hormon uklopi u neku postojeću terapiju.

Leptin proizvode stanice masnog tkiva, a funkcija mu je prenošenje informacije o količini konzumirane hrane do mozga, što rezultira smanjenjem apetita.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.