Prehrana

Smanjeni unos soli spašava živote

Objavljeno 26.01.2010.

Reuters

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako bi smanjenje prosječne dnevne konzumacije soli za samo 3 grama moglo spasiti živote 92000 Amerikanaca godišnje.
Smanjeni unos soli spašava živote
 

Na taj način bi se godišnje spriječilo 66000 moždanih udara i 99000 srčanih udara, te zdravstvenom sustavu uštedjelo 24 milijarde dolara troškova, objavili su znanstvenici s University of California.

Po njihovim riječima, pozitivan učinak bi bio usporediv sa smanjenjem broja pušača za 50%, značajnog smanjenja broja pretilih osoba ili sveopćom primjenom lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi.

Pretjerana konzumacija soli pridonosi povišenom krvnom tlaku i razvoju bolesti srca.

Gotovo 80% dnevnog unosa soli se pripisuje prerađenoj hrani.

Prosječni muškarac u SAD dnevno unosi 10,4 grama soli, a žena oko 7,3 grama soli dnevno, objavio je New England Journal of Medicine.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(22)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.