Prehrana

Estrogen iz prehrane ne utječe na rizik za rak

Objavljeno 04.02.2010.

BBC

Fitoestrogeni prisutni u hrani biljnog podrijetla ne utječu značajno na rizik za obolijevanje od karcinoma dojke, prostate i debelog crijeva.
Estrogen iz prehrane ne utječe na rizik za rak
 

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 25000 odraslih osoba nisu pronađeni dokazi kako unos fitoestrogena povećava izglede za razvoj oblika raka koji su povezani s prisutnošću hormona.

Fitoestrogeni su prisutni u mliječnim proizvodima, soji, žitaricama, voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, kavi i čaju.

American Journal of Clinical Nutrition je objavio rezultate koji su u obzir uzeli i čimbenike poput dobi, visine, tjelesne mase, pušenja, uzimanja lijekova, menopauze te obiteljske povijesti obolijevanja od raka.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.