Prehrana

Čokolada može smanjiti rizik za moždani udar

Objavljeno 15.02.2010.

USA Today

Analiza rezultata triju ranije provedenih istraživanja sugerira kako konzumacija malih količina čokolade može smanjiti rizik za moždani udar.
Čokolada može smanjiti rizik za moždani udar
 

Uz to, čokolada je bila povezana i s manjim izgledima za smrt nakon pretrpljenog moždanog udara, objavili su kanadski znanstvenici s University of Toronto.

Časopis Neurology piše kako je u prosjeku tjedna konzumacija 50 grama čokolade rizik za moždani udar smanjivala za 22%.

Tjedni unos te količine čokolade je rizik za smrt nakon moždanog udara smanjivao za oko 50%.

Istraživači vjeruju kako se pozitivan učinak čokolade temelji na protuupalnom djelovanju flavonoida, sastojaka kakaa za koje su neke studije pokazale da mogu imati i antikancerogeno djelovanje.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.