Žensko zdravlje

Migrene češće kod žena s multiplom sklerozom

Objavljeno 24.02.2010.

Reuters

Istraživanje provedeno na New York University sugerira kako žene koje pate od migrena imaju znatno veći rizik obolijevanja od multiple skleroze.
Migrene češće kod žena s multiplom sklerozom
 

Znanstvenici napominju kako nije jasno je li migrena faktor rizika za razvoj multiple skleroze ili je riječ o stanju koje se javlja istovremeno s multiplom sklerozom.

Po njihovim riječima, više od 99% osoba koje imaju migrene neće oboljeti od multiple skleroze jer je riječ o rijetkoj bolesti, dok su migrene uobičajene.

Procjenjuje se kako svaka peta žena u SAD barem jednom godišnje ima migrenu.

U novoj studiji je sudjelovalo više od 116000 ispitanica te se tijekom 16-godišnjeg razdoblja pokazalo kako žene s migrenom dijagnosticiranom od strane liječnika imaju 47% veći rizik da će oboljeti od multiple skleroze.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.