Prehrana

Vitamin K smanjuje rizik za rak

Objavljeno 02.04.2010.

Reuters

Osobama koje prehranom unose veće količine vitamina K prijeti manji rizik obolijevanja i smrti od raka, posebice karcinoma pluća i prostate, objavili su njemački znanstvenici.
Vitamin K smanjuje rizik za rak
 

American Journal of Clinical Nutrition dodaje kako se vitamin K javlja u dva prirodna oblika - K1, kojim obiluje zeleno lisnato povrće, te K2, prisutnim u mesu i siru.

Istraživači napominju kako je u njihovoj studiji praćen učinak varijante K2 na zdravlje 24340 osoba u dobi između 35 i 64 godine.

Pokazalo se kako ispitanici koji su unosili najviše K2 imaju u prosjeku 28% manji rizik obolijevanja od raka, bez obzira na čimbenike poput dobi, tjelesne mase, količine tjelesne aktivnosti ili pušenja.

Neka ranija istraživanja su već pokazala kako vitamin K u laboratorijskim uvjetima može usporiti rast stanica raka te potaknuti apoptozu, prirodan proces samouništenja stanica.

Prema preporukama, ukupni dnevni unos vitamina K za muškarce bi trebao iznositi 120 mikrograma, a za žene 90 mikrograma.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.