Žensko zdravlje

Izloženost kemikalijama povećava rizik za rak dojke

Objavljeno 05.04.2010.

Yahoo

Žene koje su prije 36. godine života na radnom mjestu bile izložene sintetičkim vlaknima i kemikalijama koje nastaju kao nusproizvod prerade nafte imaju trostruko veći rizik obolijevanja od raka dojke nakon menopauze.
Izloženost kemikalijama povećava rizik za rak dojke
 

Kanadski znanstvenici su za potrebe studije proučili podatke prikupljene od 1169 žena u dobi između 50 i 75 godina, te su dobivene rezultate usporedili sa stupnjem izloženosti ispitanica preko 300 kemikalija prisutnih na njihovim radnim mjestima.

Pokazalo se kako je izloženost kemikalijama najopasnija za žene mlađe od 36 godina kada su neki tipovi stanica u dojkama osjetljiviji na takve negativne utjecaje iz okoliša.

Primjerice, izloženost akrilnim vlaknima je dovodila do 7 puta većeg rizika za rak dojke, a najlonska vlakna su udvostručavala rizik obolijevanja, objavio je časopis Occupational and Environmental Medicine.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.