Prehrana

Prehrana povezana s rizikom za demenciju

Objavljeno 14.04.2010.

BBC

Stručni časopis Archives of Neurology piše kako prehrana koja obiluje povrćem i ribom može znatno smanjiti izglede za razvoj Alzheimerove bolesti.
Prehrana povezana s rizikom za demenciju
 

Američki znanstvenici dodaju kako je ovakva, tzv. mediteranska prehrana bogata omega 3 i 6 masnim kiselinama, vitaminom E i folatima, već u ranijim studijama povezivana s općenito boljim zdravljem.

Zaštitni učinak je uočen i kod prehrane s niskim udjelom punomasnih mliječnih proizvoda, crvenog mesa i ostalih namirnica koje obiluju zasićenim mastima i vitaminom B12.

Novi su nalazi prikupljeni u četverogodišnjem razdoblju od 2148 ispitanika starije životne dobi.

Procjenjuje se kako u svijetu od demencije pati 35 milijuna ljudi.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.