Žensko zdravlje

Studija: Mesne prerađevine povezane s rakom jajnika

Objavljeno 22.04.2010.

Reuters

Istraživanje australskih znanstvenika je pokazalo kako je česta konzumacija mesnih prerađevina poput salama ili hot-dogova povezana s većim rizikom obolijevanja od raka jajnika.
Studija: Mesne prerađevine povezane s rakom jajnika
 

Nasuprot tome, najmanji izgledi za ovaj oblik karcinoma su zabilježeni kod žena koje su najčešće jele ribu, kažu istraživači s Queensland Institute of Medical Research.

American Journal of Clinical Nutrition piše i kako u novom istraživanju nije utvrđena povezanost unosa crvenog mesa i rizika za rak jajnika, dok je česta konzumacija mesa peradi dovodila do blagog smanjenja izgleda za razvoj ove bolesti.

U studiji su analizirani podaci prikupljeni od 2000 žena s rakom jajnika i 2200 zdravih ispitanica.

Konzumacija mesnih prerađevina najmanje 4 puta tjedno je dovodila do 18%-tnog povećanja rizika obolijevanja.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.