Prehrana

Slatka hrana povezana s rakom gušterače

Objavljeno 17.06.2010.

Reuters

U novoj studiji je otkriven 78% veći rizik obolijevanja od raka gušterače za osobe čija prehrana često uključuje slastice i drugu hranu koja dovodi do naglog povišenja koncentracije šećera u krvi.
Slatka hrana povezana s rakom gušterače
 

Podaci prikupljeni od gotovo 1000 ispitanika odrasle životne dobi su objavljeni u stručnom časopisu Annals of Epidemiology.

Hrana s visokim glikemijskim indeksom koja dovodi do brzog povišenja koncentracije šećera u krvi uključuje primjerice kruh ili krumpir.

Talijanski znanstvenici s milanskog Instituta Mario Negri su utvrdili i da ukupni unos ugljikohidrata nije moguće povezati s većim izgledima za razvoj raka gušterače.

Nasuprot tome, povećani unos voća je izravno povezan s manjim izgledima za pojavu ovog oblika karcinoma.

U nekim ranijim istraživanjima je rak gušterače već povezivan s češćom konzumacijom zaslađenih gaziranih sokova.

Samo 5% oboljelih od raka gušterače živi 5 godina nakon dijagnoze jer se bolest koju u prvoj fazi razvoja ne prate lako uočljivi simptomi najčešće otkriva prekasno za uspješno liječenje.

Ostali faktori rizika za rak gušterače uključuju pušenje i dijabetes.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.