Prehrana

Tzv. brza hrana povećava rizik za alergije kod djece?

Objavljeno 05.08.2010.

Telegraph

Djeca koja češće jedu "junk food" uz veći rizik za pretilost imaju veće izglede i za razvoj alergija, upozoravaju talijanski znanstvenici sa sveučilišta u Firenci.
Tzv. brza hrana povećava rizik za alergije kod djece?
 

Uspoređujući skupinu djece iz sela u Burkini Faso i njihove talijanske vršnjake istraživači su uočili kako djeca u Africi imaju znatno veći udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošću te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa uključenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.

Talijanska su djeca jela znatno manje žitarica i povrća, ali su zato mnogo češće konzumirala meso, masti i šećer.

Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile usporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi.

Istraživači vjeruju kako je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povećanju broja slučajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljećima.

Rezultate nove studije je objavio časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.