Žensko zdravlje

Uz pomoć matičnih stanica vraćena funkcija jajnika

Objavljeno 20.09.2010.

Reuters

Testiranja provedena na životinjama su pokazala kako je uz pomoć embrionalnih matičnih stanica moguće ponovno uspostaviti funkciju jajnika, objavili su egipatski znanstvenici.
Uz pomoć matičnih stanica vraćena funkcija jajnika
 

Istraživači iz Nacionalnog istraživačkog centra u Kairu vjeruju kako bi se ovaj koncept u budućnosti mogao upotrijebiti i u tretiranju žena kod kojih je nastupila preuranjena menopauza.

Procjenjuje se kako ovaj problem pogađa oko 1% žena mlađih od 40 godina.

Kod njih uz zaustavljanje proizvodnje jajnih stanica dolazi i do smanjenja prisutnosti hormona povezanih s funkcijom jajnika, a zasad ne postoji terapija kojom bi u ovakvim slučajevima bilo moguće vratiti plodnost.

Novo je testiranje pokazalo kako embrionalne matične stanice mogu dovesti do ponovne uspostave funkcije jajnika već u roku od 2 tjedna, dok je za normalizaciju razine ključnih hormona bilo potrebno 8 tjedana.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.