Žensko zdravlje

Hodanje u prevenciji raka dojke

Objavljeno 29.10.2010.

Reuters

Žene koje redovito odlaze u žustre šetnje imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke nakon menopauze, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvardu.
Hodanje u prevenciji raka dojke
 

Rezultate dobivene 20-godišnjim praćenjem 100000 ispitanica koje su prošle menopauzu je objavio časopis Archives of Internal Medicine.

U prosjeku su žene koje su najmanje sat vremena dnevno provodile hodajući žustrim tempom (brzinom oko 6km/h) imale 15% manji rizik obolijevanja od raka dojke.

Istraživači napominju kako su sličan učinak imale i ostele tjelesne aktivnosti podjednakog intenziteta.

Pokazalo se i kako ispitanice koje su bile tjelesno neaktivne prije menopauze imaju prosječno 10% manji rizik obolijevanja od raka dojke ako su u međuvremenu počele prakticirati ovaj oblik tjelovježbe.

Znanstvenici dodaju kako je pozitivan učinak hodanja bio uočljiv bez obzira na eventualnu prisutnost ostalih faktora rizika poput konzumacije alkohola ili prevelike tjelesne mase.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.