Prehrana

Rizici smanjenja biološke raznolikosti

Objavljeno 29.10.2010.

Reuters

Ujedinjeni narodi upozoravaju kako će nastavljanjem smanjenja biološke raznolikosti usjeva doći u opasnost globalna opskrba hranom.
Rizici smanjenja biološke raznolikosti
 

Stručnjaci zbog toga pozivaju na ulaganje dodatnih napora za očuvanje genetskog nasljeđa uzgajanih usjeva i njihovih "srodnika" iz prirodnog okoliša.

Procjenjuje se kako do 2050. godine svjetska proizvodnja žitarica mora rasti za milijardu metričkih tona godišnje jer će u tom razdoblju doći do povećanja svjetske populacije za 40%.

Biološka raznolikost stoga predstavlja strateški resurs ključan za održivi razvoj i iskorjenjivanje gladi, dodaje UN.

Gubitkom genetskih informacija sadržanih u nekim vrstama biljaka će se izgubiti mogućnost razvoja novih usjeva otpornih za vrućinu, sušu, povećan salinitet, nametnike i bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Nove vrste usjeva su zaslužne za 50% povećanja prinosa žitarica posljednjih godina.

Procjenjuje se kako je u 20. stoljeću izgubljeno 75% raznolikosti najčešćih usjeva.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.