WebMD
Znanstvenici s Florida State University su objavili kako je redovita konzumacija jabuka povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi te smanjenjem prisutnosti markera koji ukazuju upale i stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.
Neka ranija istraživanja su pokazala i kako sastojci jabuka pomažu u regulaciji koncentracije šećera u krvi i kontroli apetita.
U novoj studiji je sudjelovalo 160 žena koje su praćene 12 mjeseci.
One koje su češće jele jabuke su do kraja promatranog razdoblja smanjile koncentraciju tzv. lošeg kolesterola (LDL) za 23%, a ostalih markera povezanih s aterosklerozom za više od 30%.
Uz to, te su ispitanice izgubile prosječno 1,5 kilogram tjelesne mase.
Znanstvenici ovakve rezultate pojašnjavaju djelovanjem pektina, vlakana koja blokiraju apsorpciju kolesterola, te antioksidansa polifenola poznatih po prevenciji oštećenja stanica od strane slobodnih radikala.
Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.