Prehrana

Tzv. hormon gladi i povećanje tjelesne mase

Objavljeno 28.10.2011.

All Headline News

Rezultati australskih znanstvenika s University of Melbourne ukazuju na intenzivnu aktivnost hormona povezanih s apetitom i godinu dana nakon smanjenja suvišne tjelesne mase.
Tzv. hormon gladi i povećanje tjelesne mase
 

U studiji je praćeno 50 ispitanika koji su u samo 10 tjedana uz pomoć ekstremne dijete izgubili prosječno 13,5 kilograma.

Unatoč tome što su ih je tim nutricionista konstantno pratio i savjetovao, sudionici istraživanja su u sljedećih godinu dana ponovno dobili prosječno 5 kilograma natrag.

Istraživači su uz pomoć analize krvi ispitanika pratili prisutnost 9 hormona ranije povezanih s apetitom, te su utvrdili kako je njih 6 pretjerano aktivno i godinu dana nakon uspješne dijete.

Po mišljenju znanstvenika, riječ je o dokazu za tvrdnje po kojima povratak suvišnih kilograma ne ovisi isključivo o snazi volje i upornosti osoba na dijeti.

Njihove rezultate je objavio New England Journal of Medicine.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.