Žensko zdravlje

Dojenje povezano s manjim rizikom za hipertenziju

Objavljeno 07.11.2011.

Yahoo

Rezultati nove studije ukazuju na manji rizik za povišeni krvni tlak kod žena koje su dojile, piše American Journal of Epidemiology.
Dojenje povezano s manjim rizikom za hipertenziju
 

Brojna ranija istraživanja su pokazala kako dojenje ima pozitivan utjecaj na zdravlje beba.

Uz to, dojenje je povezivano s manjim izgledima za dijabetes, povišenu koncentraciju kolesterola u krvi te bolesti srca kod majki.

Novi rezultati američkih znanstvenika s University of North Carolina se temelje na 14-godišnjem praćenju zdravlja gotovo 56000 žena koje su rodile najmanje jedno dijete.

U prosjeku su ispitanice koje nisu dojile imale 22% veći rizik za povišeni krvni tlak u odnosu na sudionice istraživanja koje su dojile najmanje 6 mjeseci.

Rizik za hipertenziju je bio još manji kod žena koje su dojile godinu dana.

Istraživači procjenjuju kako se 12% slučajeva povišenog krvnog tlaka kod žena s djecom u SAD može povezati s nedovoljnim trajanjem dojenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.