Prehrana

Pržena i pečena hrana povećava rizik za moždani udar

Objavljeno 05.03.2012.

Yahoo

Veći unos masti prisutnih u prženoj i pečenoj hrani je povezan s povećanjem rizika za moždani udar, pokazuju podaci za više od 87000 žena starijih od 50 godina.
Pržena i pečena hrana povećava rizik za moždani udar
 

Američki znanstvenici s University of North Carolina su svoje nalaze objavili u stručnom časopisu Annals of Neurology.

Utvrđeno je kako su ispitanice s najvećim unosom trans masnih kiselina prisutnih u prženoj i pečenoj hrani (oko 6 grama dnevno) imale prosječno 39% veći rizik za moždani udar prouzročen krvnim ugruškom nego sudionice istraživanja koje su dnevno unosile oko 2 grama tih masnih kiselina.

Istraživači dodaju kako ukupni unos svih masti nije bio tako važan faktor rizika za moždani udar kao što je to bio unos trans masnih kiselina.

Moždani udar je četvrti najčešći uzrok smrti u SAD.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.