Žensko zdravlje

Posljedice zlostavljanja u djetinjstvu

Objavljeno 06.08.2012.

Yahoo

Žene srednje životne dobi koje su bile tjelesno zlostavljane u djetinjstvu imaju veći rizik za dijabetes i bolesti srca, utvrdili su američki znanstvenici.
Posljedice zlostavljanja u djetinjstvu
 

Rezultate praćenja zdravlja 350 ispitanica u dobi od 42 do 52 godine je objavio stručni časopis Health Psychology.

34% sudionica istraživanja su bile žrtve tjelesnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Upravo su kod njih uočeni prosječno dvostruko veći izgledi za pojavu povišenog krvnog tlaka, povišene koncentracije šećera u krvi, veći obujam struka te slabiju kontrolu prisutnosti kolesterola u krvi.

Riječ je značajkama metaboličkog sindroma, poznatog faktora koji doprinosi pojavi dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, dodaju znanstvenici s University of Pittsburgh.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.