Žensko zdravlje

Porod i manji rizik za rak endometrija

Objavljeno 07.08.2012.

Yahoo

Žene koje svoje posljednje dijete rode nakon 30. godine imaju manji rizik obolijevanja od raka endometrija, utvrdili su znanstvenici s University of Southern California.
Porod i manji rizik za rak endometrija
 

American Journal of Epidemiology je objavio podatke prikupljene od 8600 ispitanica s rakom endometrija i 16500 zdravih žena iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako nakon 30. godine života rizik obolijevanja od raka endometrija pada za prosječno 13% na svakih 5 godina odgode posljednjeg poroda.

U prosjeku su žene koje su posljednje dijete rodile između 30. i 34. godine imale 17% manji rizik obolijevanja nego žene koje su posljednje dijete rodile prije 25. godine.

Kod žena koje su posljednje dijete rodile između 35. i 39. godine je zabilježen 32% manji rizik obolijevanja, a kod onih koje su rodile nakon 40. godine je zabilježen 44% manji rizik.

Rak endometrija je 4. najčešći oblik karcinoma kod žena u SAD.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.