Prehrana

Tamna čokolada za niži krvni tlak

Objavljeno 27.08.2012.

BBC

Analiza rezultata 20 ranije provedenih studija sugerira kako redovita umjerena konzumacija tamne čokolade može dovesti do snižavanja krvnog tlaka.
Tamna čokolada za niži krvni tlak
 

Stručnjaci smatraju kako flavonoli iz kakaa koji se nalaze u čokoladi uzrokuju opuštanje krvnih žila, olakšavajući tako protok krvi.

Posljedica je snižavanje krvnog tlaka, pojašnjavaju australski znanstvenici iz National Institute of Integrative Medicine u Melbourneu.

Procjenjuje se kako je visoki krvni tlak povezan s 54% slučajeva moždanog udara i 47% slučajeva bolesti srca u svijetu.

Istraživači upozoravaju kako čokolada sadrži veliku količinu šećera i masti te njezina prečesta konzumacija može imati negativan utjecaj na zdravlje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.