Prehrana

Prehrana za manji rizik od raka želuca

Objavljeno 09.11.2012.

Yahoo

Unos umjerenih količina antioksidansa flavonoida kroz prehranu je povezana s manjim rizikom obolijevanja od raka želuca kod žena, sugerira nova studija.
Prehrana za manji rizik od raka želuca
 

Znanstvenici iz Katalonskog instituta za onkologiju napominju kako flavonoidi iz voća, povrća, proizvoda od integralnog zrna žitarica, mahunarki, čaja, čokolade ili vina nisu u njihovom istraživanju smanjivali izglede za razvoj raka želuca kod muškaraca.

Prema podacima prikupljenima tijekom 11 godina od oko 500000 osoba iz 10 europskih zemalja, žene koje su unosile najveće količine flavonoida više od 580 miligrama dnevno) su imale upola manji rizik za rak želuca.

Ranija istraživanja su već ukazala na veću učestalost slučajeva raka želuca kod ljudi sklonijih crvenom mesu i mesnim prerađevinama, piše American Journal of Clinical Nutrition.

Prema dostupnim podacima, rak želuca se u razvijenim zemljama svake godine pojavi kod 5 od 100000 žena.

Rak želuca je četvrti najčešći oblik raka, te drugi najsmrtonosniji karcinom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.