Prehrana

Mediteranska prehrana za dijabetičare

Objavljeno 08.02.2013.

Reuters

Istraživanje britanskih znanstvenika pokazuje kako je mediteranska prehrana najučinkovitija u kontroli tjelesne mase i koncentracije šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom.
Mediteranska prehrana za dijabetičare
 

Uz mediteransku prehranu, istraživači su pozitivno ocijenili i režime prehrane s malim unosom ugljikohidrata, velikim unosom proteina te malim udjelom jednostavnih šećera.

Novi se nalazi temelje na analizi rezultata 20 ranije provedenih studija u koje su bili uključeni odrasli ispitanici s dijabetesom tipa 2.

American Journal of Clinical Nutrition dodaje kako je samo mediteranska prehrana dovodila do gubitka dijela suvišnih kilograma kod sudionika istraživanja.

Mediteranska prehrana obiluje voćem, povrćem i mahunarkama, ribom, maslinovim uljem i proizvodima od integralnih žitarica.

Zasićene masti iz crvenog mesa i mliječnih proizvoda najčešće čine manje od 8% kalorija koje se unose u mediteranskoj prehrani.

Ranija istraživanja su već povezala mediteransku prehranu s manjim rizikom za rak, srčani udar te Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.