Prehrana

Prehranom protiv PMS-a

Objavljeno 27.02.2013.

HealthDay

Prehrana s visokim udjelom namirnica koje obiluju željezom i cinkom može ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma, piše American Journal of Epidemiology.
Prehranom protiv PMS-a
 

Kod ispitanica koje su unosile više željeza i cinka su zabilježeni prosječno za trećinu manji izgledi za PMS, utvrđeno je tijekom 10-godišnjeg istraživanja američkih znanstvenika s University of Massachusetts Amherst.

Izvori željeza i cinka su meso te mnoge vrste voća i povrća.

Istraživači vjeruju kako željezo i cink mogu reducirati bolove i emocionalne simptome povezane s PMS-om zbog svojeg utjecaja na povećanje prisutnosti serotonina u mozgu.

Procjenjuje se kako PMS pogađa 8-15% žena reproduktivne dobi.

U novom istraživanju je sudjelovalo oko 3000 ispitanica, a pokazalo se i kako je veći unos kalija povezan s težim simptomima PMS-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.