Prehrana

Antioksidansima protiv stanica raka

Objavljeno 19.08.2013.

UPI

Antioksidansi iz skupine flavonoida su u novim testiranjima američkih znanstvenika upotrijebljeni za uništenje stanica raka gušterače.
Antioksidansima protiv stanica raka
 

Istraživači s University of Illinois su analizirali djelovanje apigenina i luteolina, antioksidansa prisutnih primjerice u celeru i artičokama.

Po njihovim riječima, i apigenin i luteolin su dovodili do odumiranja stanica raka gušterače, a posebno su bili učinkoviti u kombinaciji s već postojećim lijekovima za rak.

Utvrđeno je kako ovi antioksidansi djeluju na enzim koji u normalnim okolnostima onemogućuje samouništenje stanica raka gušterače.

U prosjeku je primjena apigenina i luteolina bez dodatnih lijekova dovela do povećanja učestalosti samouništenja stanica raka gušterače s 8,4% na čak 43,8%.

Znanstveni časopis Molecular Nutrition and Food Research dodaje kako je potrebnu koncentraciju ovih antioksidansa u praksi teško postići putem prehrane, te će biti potrebno razviti nove lijekove s ovakvim djelovanjem.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.