Žensko zdravlje

Roditeljstvo pomaže dijabetičarima

Objavljeno 27.09.2013.

HealthDay

Pacijentima s dijabetesom tipa 1 koji su roditelji prijeti manji rizik za smrt nego pacijentima koji nemaju djecu, objavili su finski znanstvenici.
Roditeljstvo pomaže dijabetičarima
 

Pozitivan učinak roditeljstva je bio uočljiviji kod žena, sugeriraju podaci istraživača sa sveučilišta u Helsinkiju.

U studiji je sudjelovalo gotovo 5200 ispitanika kojima je dijabetes tipa 1 dijagnosticiran prije 17. godine života, odnosno između 1965. i 1979. godine.

Pokazalo se kako pacijenti s dijabetesom tipa 1 u odnosu na ostatak populacije imaju prosječno 3-5 puta veći rizik za smrt od svih uzroka.

Ipak, osobe s dijabetesom tipa 1 koje su imale djecu su imale prosječno dvostruko manji rizik za smrt nego ostali pacijenti s dijabetesom tipa 1.

Rizik je bio dodatno smanjen kod ispitanika s dijabetesom tipa 1 koji su imali više djece.

Istraživači vjeruju kako je ove nalaze moguće objasniti činjenicom da osobe koje postanu roditelji posvećuju više pozornosti svojem zdravlju.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.