Prehrana

Prehrana povezana s rakom gušterače

Objavljeno 04.10.2013.

HealthDay

Iznimno kalorična prehrana s visokim udjelom masti je u istraživanju provedenom na životinjama povezana s većim rizikom za rak gušterače.
Prehrana povezana s rakom gušterače
 

Pokazalo se kako su miševi s ovakvom prehranom imali znatno veći broj lezija koje prethode raku gušterače, pišu istraživači s University of California u stručnom časopisu Cancer Prevention Research.

Znanstvenici napominju kako je nove nalaze moguće usporediti s posljedicama koje ovakva prehrana i posljedična pretilost ima na ljude.

Obzirom na činjenicu da je lezijama na gušterači potrebno duže vrijeme da se razviju u karcinom, postoji prilika za modifikacije prehrane koje mogu smanjiti rizik obolijevanja od raka gušterače.

Rak gušterače je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma - petogodišnji izgledi za preživljavanje iznose samo 3-5%.

Prosječan pacijent nakon dijagnoze živi još 4-6 mjeseci.

U mnogim slučajevima se simptomi bolesti javljaju tek u odmakloj fazi, što dodatno otežava liječenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.